Wednesday, January 28, 2015

Recrutare in farma - specialisti autointitulati - Olga Bocan

Despre calitatea slaba a recrutarii pentru joburi in Romania s-a mai scris si se va mai scrie. Insa cine este in spatele titulaturii de "specialist recrutare", "HR manager", "specialist resurse umane" mai ales in domeniile de nisa, foarte specializate?

Pentru a exemplifica am ales firma Conseco International, o firma care se descrie asa: "ConSeco este o companie specializata in oferirea serviciilor profesionale de resurse umane, marketing, distributie, reprezentare de companii, etc…" Mai mult, mai spun despre ei ca misiunea lor este sa ofere "cele mai bune servicii profesionale de consultanta in domeniul resurselor umane".

Desigur, aceste servicii sunt contra cost si includ preturi la nivel de specialisti si prestare servicii pentru domenii de nisa, avansate. Insa cine sunt specialistii din aceasta firma de recrutare, Conseco? Cine sunt cei pe care ii platim in calitate de specialisti, si nu orice fel de specialisti, ci specialisti in resurse umane, head hunting si recrutare in domenii de nisa precum: farmaceutic - cu toate subdomeniile: cercetare, management, sales, legal etc, aparatura medicala, laboratoare de analize medicale/clinici particulare etc?! Mai jos, aflati raspunsul.

La capitolul "Valorile nostre", pe site-ul firmei aflam ca echipa Conseco este de parere ca: "Noi facem ceea ce spunem si spunem ceea ce facem. N-avem nimic de ascuns si acţionam în mod corect si responsabil in orice domeniu, indiferent de situaţie sau arbitru." Totusi, dincolo de aceasta transparenta afirmata clar, ca o contra-demonstratie a afirmatiilor lor - pe site lipseste ceva, probabil esentialul: echipa! respectiv numele specialistilor HR care sunt platiti de colaboratori pentru munca de selectie a CV-urilor si a candidatilor pentru un job.  Ca o ironie fata de colaboratori, lipsesc tocmai CV-urile acestor specialisti, ale expertilor resurse umane - cat calitatea lor de "specialisti" sa fie evidenta. 
Cu ceva efort, noi, echipa blogului http://recrutare-farma.blogspot.ro am reusit sa aflam cine sunt
acesti specialisti:

Olga Bocan

si

Claudia Vaidos

.
Tinand cont ca instrumentul de lucru al HR manager-ului Olga Bocan sunt in principal CV-urile, am accesat CV-ul online al acesteia, pe Linkedin, in speranta sa gasim un model de profesionalism si sa aflam mai multe detalii despre acest posibil prestator de servicii.

Ce am aflat:

1 - "HR manager" Olga Bocan, autointitulata specialist recrutare in domeniul farmaceutic - cu toate subdomeniile: cercetare, management, sales, legal, medici, reprezentanti medicali, biochimisti etc - NU ARE TRECUTA FACULTATEA IN CV!

2 - HR manager Olga Bocan, autointitulata specialist recrutare, atunci cand este intrebata direct ce facultate a absolvit, prefera sa nu raspunda la intrebare, alegand tacerea.

3 - Se vorbeste ca HR manager Olga Bocan este absolventa a FACULTATII DE RELIGIE, ipoteza justificata si de masteratul acesteia (vezi pct. 4)

4 - HR manager Olga Bocan are un masterat (facut, se pare in perioada '97-'01, in 5 ani, ca dovada a performantei) in domeniul MISTICO-RELIGIOS al "Fugii din Egipt a evreilor sub conducerea lui Moise la porunca lui Dumnezeu".

5 - HR manager Olga Bocan, cu aceasta pregatire, presteaza servicii de selectie si recrutare in domeniul farmaceutic - cu toate subdomeniile: cercetare, management, sales, legal, medici, reprezentanti, biochimisti etc la comisioane/preturi de specialisti - de aproximativ 8 ani in cadrul firmei Conseco.

6 - HR manager Olga Bocan nu are alt gen de pregatire trecuta in CV (de ce nu?!) in domeniul recrutarii si, la analiza CV-ului sau, nu reies alte abilitati dobandite pe parcurs sau alte forme serioase de pregatire in domeniu.

7 - HR manager Olga Bocan nu are nici un fel de experienta de munca in domeniile farmaceutic, medicina, servicii medicale pentru care recruteaza si nici pregatire in domeniile - biologie, bio-chimie, medicina, farmacie etc si totusi recruteaza medici, farmacisti, biochimisti la adapostul anonimatului si al site-ului Conseco, chiar cu pretul de a nu intelege termenii de specialitate folositi in CV-uri, precum titluri de conferinte, medicamente, metode, tehnologii cu care aplicantii evaluati de ea lucreaza in mod curent.

In aceste conditii, recrutarea si selectia prestata de Olga Bocan sunt in cel mai bun caz un joc al hazardului, momentele de recrutare cu succes (statistic vorbind mult mai putine decat cele terminate cu insucces, mai ales din perspectiva aplicantilor, dar si a firmelor) tin astfel doar de calitatile aplicantului in conjunctie cu un dram de noroc si cu un efort de adaptare din partea firmei si a candidatului.
Olga Bocan

Oare cati candidati 3rd, 4th best au fost recomandati ca prima optiune si cati candidati de top au fost respinsi pentru o pozitie de catre Olga Bocan pentru ca aceasta nu are experienta concreta de lucru in domeniu si nu a inteles relevanta diferitelor detalii din CV-ul aplicantilor? Atentie la asumarea acestui risc!

Intrebata direct care sunt criteriile aplicate concret pentru selectia pentru un anumit tip de job a unui candidat, HR manager Olga Bocan a ales sa nu raspunda, in contradictie cu capitolul "Valori" de pe site-ul firmei la care lucreaza, unde scrie ca "Noi facem ceea ce spunem si spunem ceea ce facem. N-avem nimic de ascuns si acţionam în mod corect si responsabil ". Se pare ca nu si atunci cand e vorba de criteriile concrete de selectie. Mai mult, in ceea ce priveste calitatea selectiei, aflam dintr-un interviu (revista Politici de Sanatate) dat de Olga Bocan ca "De-a lungul experienţei în recrutare, ConSeco a întâlnit și situații în care nici măcar specialistul în resurse umane (probabil vorbeste despre ea) nu știa cu exactitate ceea ce caută." Oare acesta este motiv pentru care nici noua nu ne-a raspuns nimic despre criteriile de selectie pe care le foloseste pentru un anumit job desi aveam statutul de colaboratori?

Olga Bocan


De aici se nasc intrebarile:

A -  in baza acestei transparente clamate public pe site, cat de corect, cat de etic si cat de eficient este ca firmele colaboratoare si platitoare sa nu stie ca pentru ele va recruta un nespecialist in domeniile bio-medical-farma si HR-recrutare?... care are vechime de 8 ani dar nu neaparat si experienta, caci vechimea difera de experienta adevarata, aplicata.

B - in baza acestei transparente clamate public pe site, cat de corect, cat de etic, de util si de eficient este ca aplicantii (cei in baza carora firma incaseaza comision si o plateste si pe Olga Bocan) sa nu stie de cine vor fi analizati si plasati intr-o ierarhie, cat de etic si eficient este ca aplicatia unui medic, farmacist, biochimist, manager pe un post de scientific advisor, legal affairs, manager laborator, marketing manager, product manager etc sa fie evaluata de cineva FARA pregatire formala sau experienta practica in domeniu DAR cu pregatire in domeniul religios-mistic-partial istoric ... ce refuza sa isi mentioneze in CV informatii de baza: liceul, facultatea sau sa isi demonstreze concret si la modul credibil rezultatele.

Celalalt specalist in recrutare al firmei Conseco - Claudia Vaidos -  nici macar NU are un CV pe internet, insa se pare ca a absolvit facultatea de Asistenta Sociala (si evalueaza medici, manageri, farmacisti, bio-chimisti) cu o lucrare pe tema: feminitatea prin prisma RELIGIEI si a revistelor postdecembriste in Romania.

Atentie colaboratori la riscul referitor la incompetenta prestatorilor de servicii atunci cand alegeti sa platiti un nespecialist!  Vechimea nu inseamna neaparat expertiza, iar recrutarea fara experienta in domeniul respectiv poate incarca mult costurile angajarii.

Pe aceeasi tema, despre pregatirea Olgai Bocan in meseria in care s-a autointitulat manager si specialist aici: http://recrutare-farma.blogspot.ro/2015/01/olga-bocan-despre-cine-recruteaza.html

Echipa http://recrutare-farma.blogspot.ro/
Angela Tudorache, medic specialist, Bucuresti
Mateius.N.Vasile, PhD, bio-medical researcher, Bergen
Alexandru Retea, Regulatory Affairs, Bucuresti
Andrei R, medic, product specialist, Bucuresti
Iulia B, medic, Timisoara
Monica N, medic, manager, Bucuresti
Tatiana P, marketing specialist, Londra

No comments:

Post a Comment